IF Diyeti(Aralıklı Oruç Diyeti)

Son yılların popüler diyetlerinden birisidir. Hızlı kilo verdirdiği için ve metabolizma açısından sağlıklı olduğu için tercih edilen bir diyet şeklidir. İngilizce Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç) kelimelerinin baş harflerinden yola çıkılarak IF Diyeti olarak adlandırılmıştır. Aralıklı oruç diyeti olarak da bilinir.

Aralıklı oruç diyetinde yani IF diyetinde asıl önemli olan ne yenileceği değil ne zaman yenilmesi gerektiğidir. Yapılan araştırmalar bu diyetin kalp hastalıkları ve kanser riskini azalttığını ve kan şekerini düzenlediğini göstermektedir. Bu diyetin oruç tutmaktan farkı yemek yenmeyen zamanda düşük kalorili içecek ve suyun içilebilmesi dir.

IF Diyetinin Faydaları

Bu diyetle 8 hafta sonunda kalori %20 oranında düşürülerek vücut ağırlığının %8’i kaybedilebiliyor.

Vücuttaki hücrelerin hastalıklara karşı koyma kabiliyetleri arttığı için hastalık riskini azaltmakta.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre bu diyetin vücuttaki iltihaplanmaları önlediği savunulmaktadır.

IF Diyeti Kuralları

Diyet yapılmayan günlerde istediğinizi yiyebilirsiniz fakat şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Mümkünse organik beslenmeye özen göstermelisiniz. Diyet zamanı ya az yemeli ya da hiç yememelisiniz.

Paketlenmiş yiyecek ve markette satılmakta olan hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız. 

Egzersizlerde bu diyetin başarılı olmasında önemli etkenlerden olup, kendinizi güçsüz hissedeceğinizden ne kadar süre ile egzersiz yapacağınızı siz belirlemelisiniz.

IF Diyeti Nasıl Yapılır ?

IF Diyeti yapmak için 3 yol vardır. Makalemizde bu üç yoldan başlıklar haline bahsedeceğiz.

Yağ Kaybı ve Kas Amacıyla Yapılan IF Diyeti

Bu diyette kadınlar günde 13-14, erkekler ise 15-16 saat aç kalmaktalar. Kalan zamanlar ise beslenme zamanı olarak ayrılmakta. Beslenme zamanında kalorisiz yiyecekler, diyet içecekler ve kahve(Kahve içerisine az süt eklenebilir) içilebilir. Beslenme zamanında karbonhidrat tüketimi önemlidir.Dinlenme zamanında ise yağ alımı daha yüksek olmalıdır. Diyette hedef değerine ulaşmamız yaş, cinsiyet, vücut yağı, aktivite gibi etkenlere bağlı olsa da protein alımı yüksek olmalıdır.

Sağlıklı Beslenmek İsteyenler İçin IF Diyeti

Bu yolla IF Diyetini tercih ederseniz haftada 1 gün 24 saat hiç birşey yemiyorsunuz. Yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu süreçte kalorisiz içecekler serbest. Bu gün sonunda normal yemek yeme şeklinize dönüyorsunuz. Zor ve karışık diyetler yerine bu diyet uygulanarak kalori yakılabilir. Yapılan çalışmalar bu diyetin egzersizlerle desteklenerek daha da başarılı olduğunu savunmaktadırlar.

Kurallara Bağlı IF Diyeti

Her gün 20 saati oruçlu geçirerek kalan 4 saati ise gece yiyerek geçirebileceğiniz IF Diyetidir.Yemek yeme zamanında hangi yiyeceğin ne zaman yenmesi gerektiği önem taşımakta. Yemeksiz sürenin sonunda taze meyve suyu, protein ve çiğ meyve sebzeler tüketilebilir. Bu şekilde beslenmek enerjiyi arttırarak fazla yağ yakımını sağlamaktadır. Bu şekilde vücut toparlanıp sakinleşir ve sindirim daha kolay olur. Geceleri yemek yemek vücudun hormon düzeyine katkı sağlamakta ve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Yemek yeme sırası ise önce sebzeler, sonra yağ ve en son protein içeren yiyecekler. bu yiyecekler tüketildikten sonra açlık hissedilirse karbonhidratlar  ile devam edilebilir. Bu arada lifli ve nişastalı karbonhidratlar ile ilgili yazımızı BURADAN inceleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Yorum yapın