Kalori Nedir? Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

Siz de kalorinin ne olduğunu, nasıl hesaplanıldığını ve kilo ile ilişkisini merak mı ediyorsunuz? Gelin sizler için bu sorularınızın cevabını verelim.

kalori ne demek
Kalori Nedir

Kalori nedir, ne demek?

Kalori, solunum, kalp atışı, beyin fonksiyonu ve vücudumuzun diğer birçok fiziksel aktivitesini yerine getirmesini sağlayan “enerji” birimidir. Bilimsel olarak kalori, 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gereken enerji miktarıdır.

Bir başka deyişle atmosfer basıncındaki 1 gram suyun 14,5 dereceden 15,5 dereceye çıkarmak için gereken ısı miktarıdır. Beslenmede kullanılan kalori “kilokalori” olarak bilinir ve simgesi (kcal) olarak belirtilir.

Bu nedenle besin değerlerinde yazan “1 kalori” aslında 100f0 kaloriyi, yani “1 kilokaloriyi / kcal” ifade etmektedir. Bilindiği üzere sağlıklı beslenmede kalorinin önemi büyüktür.

Kalorinin Önemi

Birçok insan, yiyeceklerdeki kalorileri sadece kilo almaya yol açtığı için düşünür. Ancak gerçekte, kaloriler yaşamak için gerekli olan enerjidir. Eğer ihtiyacınız olandan daha fazla kalori alırsanız, kilo alırsınız.

Ama kaloriler, gözle görülemez veya dokunulamaz. Onları yemeğinizden çıkartamaz ya da tabağınızın kenarına koyamazsınız. Onları sevin ya da nefret edin, ama onlar olmadan sağlıklı bir yaşam sürdüremezsiniz. Önemli olan alınan kalorinin dengeli ve düzenli olmasıdır.

kalori nedir, kalorinin anlamı
Kalori ne demek

Beslenme bilimi, günlük gıdalardan alınacak sağlıklı kalori oranlarının “%40’nın karbonhidratlar, %30’unun proteinler ve %30’unun yağlar” oluşmasını önermektedir.

Eğer insanlar her gün ihtiyaç duydukları kaloriyi tüketirlerse, uzun süre sağlıklı yaşarlar. Ancak çok düşük veya çok yüksek kalori tüketimi mutlaka sağlık sorunlarına yol açacaktır.

Günlük kalori ihtiyacı nedir ve nasıl belirlenir?

Bir kişinin günlük kalori ihtiyacı, yaşı, cinsiyeti, genetik faktörleri, fiziksel aktivite düzeyi ve dinlenme metabolizma hızı gibi faktörlere göre değişebilir. Örneğin, farklı yaş ve cinsiyet grupları için, farklı aktivite düzeylerinde sürdürülebilir bir enerji dengesi için gerekli kalori miktarları farklı olabilir.

Aşağıda, Tıp Enstitüsü denklemi kullanılarak belirlenmiş olan günlük kalori ihtiyacı tablosu verilmiştir.

Günlük Kalori İhtiyacı Tablosu
Günlük Kalori İhtiyacı Cetveli

Hemen aşağıda verilen otomatik hesaplama aracı ile vücudun günlük kalori ihtiyacı hesaplanabilir. Günlük kalori ihtiyacı hesaplama aracına istenen bilgileri eksiksiz girip, hesapla butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
[cd_calculator lbl_title=”Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama” lbl_sex=”Cinsiyet Seçiniz” lbl_height=”Boyunuzu girin (cm)” lbl_weight=”Kilonuzu Girin (kg)” lbl_age=”Yaşınızı Girin” lbl_activity=”Aktivite Seçin” btn_value=”Hesapla”]

Besinlerin Kalori Değeri Nasıl Hesaplanır?

Kalori nedir öğrendikten sonra, besinlerin kalori değerlerinin nasıl ölçüldüğü ve hesaplandığını kısaca açıklamak faydalı olabilir. Besinlerin kalorisi, kalorimetre adı verilen bir alet ile ölçülür.

Kalorimetre; Bir çeşit su tankı ve bu tankın içerisinde yüksek basınçlı oksijen bağlantısı olan çelikten yapılmış bir alettir.

Kalori değerleri nasıl ölçülür ve hesaplanır?

Kalorimetre adı verilen bir alet ile besinlerin kalori değerleri ölçülür. Bu alet, besinlerin kalori değerini ölçmek için çelik bir kabın içerisinde oksijen verilerek yakmak gerekir. Yanma işlemi tamamlandıktan sonra, kabın etrafındaki suyun ısı seviyesi ölçülür. Isı yükselme miktarı derece cinsinden ve suyun ağırlığı kilogram cinsinden hesaplanarak ölçülen besine ait kalori miktarı bulunur.

Günümüzde genellikle kalorimetre kullanılmaksızın, besinlerin içeriğinde bulunan karbonhidrat, yağ ve protein miktarlarının bilinmesiyle kalori değeri hesaplanabilir.

Aşağıda, gıdaların üç ana bileşeninin kalorilik değerleri bulunmaktadır:

  • 1 gr karbonhidrat 4 (kcal) içerir.
  • 1 gr protein 4 (kcal) içerir.
  • 1 gr yağ 9 (kcal) içerir.

Örnek olarak, bir kişinin 243 gram ağırlığında bir yumurtadan alacağı kalori miktarı aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır.

  • Yağ: 23.11 g
  • 23.11 gx 9 kcal = 207.99 kcal
  • Protein: 30,52 g
  • 30,52 x 4 kcal = 122,08 kcal
  • Karbonhidrat: 1.75g
  • 1,75 x 4 kcal = 7 kcal

Yağdan 208 kcal elde edilir, proteinden 122 kcal alınır ve karbonhidrat 7 kcal sağlar. 243 gram çiğ yumurta toplamda 347 kcal içerir.

Kalori Kilo İlişkisi

Bir kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için günlük kalori ihtiyacını bilmesi gerekir. Ancak, günlük kalori ihtiyacından daha fazla veya daha az kalori alındığında ne olur?

Eğer vücudumuz yakabileceğinden daha fazla kalori alırsak, zamanla kilo almaya başlarız. Eğer almış olduğumuz kaloriden fazlasını yakarsak, kilo vermeye başlarız. Her iki durum da kontrolsüz bir şekilde devam ederse, kişinin ilerleyen dönemlerde çeşitli sağlık sorunları yaşaması kaçınılmazdır.

1 kilo almak için vücudumuzun fazladan 7000 kalori alması gerekir. Aynı şekilde, 1 kilo vermek için de 7000 kalori enerji açığının oluşması gerekir.

Kısaca açıklamak gerekirse, 1 kilogram 7000 kaloriye eşdeğerdir.

Dip Not: Kilo alınırken veya kilo vermek istenirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, beslenme planı oluşturulduğunda hangi yiyeceklerin yüksek kalorili, hangilerinin düşük kalorili olduğunu bilmektir. Ayrıca düşük veya yüksek kalorili olmalarının yanında besleyici değerleri ön planda tutulmalıdır.

Kalori nedir? Yiyeceklerin kalorileri nasıl hesaplanır? Kalori ne işe yarar? Günlük kalori ihtiyacı ve kalorinin kilo ile ilişkisini önemini açıklamaya çalıştık. Eklemek istediğiniz veya anlamadığınız hususları konu altındaki yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.