Kreatin Ne İşe Yarar?

Sporcuların en çok kullandığı supplementler arasında yer alan kreatin, sporcuların kas gelişimi ve onarımı noktasında büyük fayda sağlar. Kreatin içerisinde yer alan amino asitleri vücut için kritik olduğu için üzerine çok fazla araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda kreatinin sağlık bakımından olumsuzluk durumlarına rastlanmamış olmaması ürünün kullanımını arttıran unsurlar arasında yer alır. Tabi bu noktada eğer ki herhangi bir sağlık probleminiz ya da alerjik rahatsızlığı varsa doktor kontrolünde tüketim gerçekleştirmek gerekir.

Kreatin Ne İşe Yarar?

Kreatin özellikle et, tavuk ve benzeri besinler içerisinde yer alır. Fakat bu besinler her zaman ulaşmak ve tüketmek mümkün olmadığı için gıda takviyesi olarak vücuda alınarak eksikliğini giderilir. Pek çok noktada vücuda katkı sunan kreatin faydaları sıralayacak olursak;

Kas Hasarlarını Onarır

Ağırlık antrenmanı gibi yoğun efor sarf edilen egzersizlerin ardından sporcuların kaslarında yıpranmalar meydana gelir. Hacimli bir görünüme en hızlı ve etkili şekilde kavuşmak adına yıpranan kasların onarılması gerekir. Çeşitli amino asitleri içerisinde barındıran kreatin, kasların yapısına katılarak gerekli olan kas tazelenmesini sağlar. Böylelikle antrenman esnasında ve sonrasında oluşacak yorgunluk ve bitkinlik durumlarda en aza indirgenmiş olur.

Yüksek Enerji ve Kas Kütlesinde Artış Sağlar

Kasların içerisinde fosfokreatin olarak depolanan bileşenler özellikle yoğun tempoda geçen antrenmanlarda ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlama noktasında oldukça etkilidir. ATP sentezine katılarak kasların ve vücudun kuvvetlenerek antrenmanları en verimli şekilde yerine getirilmesine olanak sağlar. Bu sayede antrenmanların yoğunluğu ve süresi de uzamış olur. Kas onarımına da katkı sunarak kasların büyümesine ve hacimli bir görünüme kavuşmasına katkı sağlar.

Yaşlanmayı Geciktirir

Yapılan araştırmalar kreatinin içerisinde yer alan bileşenlerin cilt bakımında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Kreatin cildi besleyerek kırışıklık gibi durumların giderilmesine yardımcı olur.

Beyin Hastalıklarını Önler

Kreatinin büyük bir bölümü kasların içerisinde depolansa da bir kısmı beyin içerisinde bulunur. Beyinde proteine ve enerjiye ihtiyaç duyar. Duyulan ihtiyacın karşılanmaması alzheimer gibi beyin rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yapılan araştırmalarda kreatin eksikliğinin beyin fonksiyonlarının işlevini doğru bir şekilde yerine getirememesine neden olduğunu ortaya koymuştur.

Kreatin kullanımı gerçekleştirirken vücudun ihtiyaçlarını iyi şekilde belirlemek ve buna yönelik olarak tüketim gerçekleştirmek gerekir. Kişinin yaşam biçimi, spor ve beslenme düzeni, fiziksel yapısı gibi pek çok unsur kreatin tüketim miktarının farklılaşmasına sebep olabilir. Kreatin düzenli ve doğru şekilde kullanıldığında pek çok noktada fayda sağlayarak istenilen sonuçların elde etmenize yardımcı olur.

Yorum yapın