Gerek nane çayı gerekse saf nane faydaları açısından insan sağlığına çok yararı olan bir bitkidir. Nanenin kurutulmuş yaprakları, suyu ve nane yağı, insanlık üzerinde çeşitli sağlık ihtiyaçlarını gidermek için kullanılmıştır. Dünya üzerinde bilim adamları tarafından faydaları keşfedilmiş ve modern tıpta kullanılan sayılı bitkiler arasında yer almaktadır.
Günümüzde nane çayı tüketimi faydaları, başta olmak üzere, nane bitkisi, sakızlara, içeceklere ve bazı yemeklere aroma katmak amacıyla, çok çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Nane yılın tüm mevsimlerinde bulunabilir, ancak nane yetiştirme teknikleri incelendiğinde, en iyi şekilde sıcak havalarda yetiştiği gözlemlenmiştir.
İnsanlık tarihi incelendiğinde, nanenin Yunan mitolojisine kadar uzanan tarihi bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Ortadoğu kültüründe misafirperverliği temsil eden nane çayı, genellikle misafirlere ikram edilen, geleneksel bir Ortadoğu içeceğidir.
Konu Başlıkları
Nane Çayı Zayıflatır Mı?
Nane çayının metabolizmaya etkileri çok olumlu yöndedir ve metabolizmayı hızlandırarak, sindirim sistemini çalıştırır. Bunun yanı sıra, vücutta biriken gazların atılmasına yardımcı olarak hazma yardım eder.
Metabolizmayı hızlandırarak kilo aldırıcı besinlerin enerjiye dönüşerek yakılmasına yardım eder ve kilo alımını önler. Kısacası nane çayı zayıflatır mı sorusuna cevap vermek gerekirse, tek başına yalnızca nane çayı içmek zayıflatmaz ama kilo vermeye yardımcı olur demek daha doğru bir ifade olur.
Nane Çayı Faydaları
Özellikle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda nane çayı içilmeden önce, burun deliklerinden içeriye çekilirse, sinüsleri açıcı etkiye sahiptir ve tıkalı burun deliklerini açar.
Nane çayı faydaları arasında en dikkat çeken yararlardan bir tanesi de safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılıyor olmasıdır. Nane çayı safra taşlarını sökmesiyle bilinir.
Boğaz kuruluğunu giderir ve boğazları rahatlatarak, yumuşatır.
Mideye etkisi çok fazladır, mide içerisinde oluşan ve insanı rahatsız eden gazların atılmasına yardım eder. Özellikle mide bulantısında kullanılır ve kusmayı engelleyici özelliğe sahiptir. Midede oluşan ekşimeleri engeller ve sindirime yardımcı olur.
Nane Çayı, ağız kokusuna etkileri açısından çok efektif şekilde kullanılmaktadır, özellikle nane bitkisi naneli sakızlar ve naneli diş macunları içeriğinde kullanılmaktadır.
Düzenli nane çayı tüketiminin faydaları arasında, kronik ağrıların giderilmesi ve kas ağrılarının tedavi edilmesi yer almaktadır.
Alerjiye bağlı olarak yaşanan öksürükler ve astım hastalığına iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra, soğuk algınlığının tedavisinde çok etkilidir.
Nane çayının hazımsızlığa etkisi bulunur. Ayrıca stresi azaltarak, sakinlik hissi verir.
Nane çayı omega3 yağ asitleri açısından zengin içeriğe sahiptir. Antioksidan etkileri bulunur ve C vitamini açısından zengin bileşenler içerir.
Nane Çayı Zararları
Nane çayı da diğer doğal çaylar gibi, aşırı tüketildiğinde bazı zararları, yan etkileri beraberinde getirmektedir. Özellikle reflü hastalarının tüketmesi önerilmez. Nane çayı göğüs bölgesinde yakıcı etki yarattığı için reflü hastalarının şikayetlerinin çoğalmasına neden olabilir.
Doğal bir çay olmasına karşın, bazı insanlar üzerinde alerjik etki yaratabilmektedir. Nane çayının yan etkileri arasında en çok dikkati çeken alerjik reaksiyonlar, boğaz kuruluğu, kaşıntı, solunum güçlüğü, dudaklarda kuruma, yüzün şişmesi şeklinde çeşitli yan etkiler seyredebilir.
Nane Çayı Nasıl Yapılır?
Normalde kullandığımız taze nane yapraklarını, gazete kâğıdı üzerine sererek yaklaşık olarak 20 saat bekletiyoruz. Bu sürenin ardından, kuruyan nane yaprakları çıtır çıtır bir hal alacaktır. Bu süre içerisinde yapraklar kurumamış olabilir, bu gibi durumlarda kuruyana kadar bekletmeniz gerekiyor.
Kuruma tam anlamıyla gerçekleştikten sonra nane çayı demleme işlemine geçebiliriz. Bunun için yaklaşık bir demlik kadar kaynamış suyumuzun içerisine 3 kaşık kurutulmuş nane yaprağımızdan atıyoruz ve kısık ateş üzerinde yaklaşık olarak 15 dakika kadar demliyoruz.
Bu 15 dakikalık sürenin ilk 5 dakikasında ateş açık olsun, diğer 10 dakikalık süre içerisinde ateşi kapatın. Ardından, naneleri süzdürerek çayınızı fincana boşaltabilirsiniz. Nane çayının tamamlayıcısı limondur ancak şekerli olmasını istiyorsanız 1 çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
Nane çayı nasıl yapılır ya da demlenir öğrendiğimize göre şimdiden afiyet olsun.
Nane çayı tüyleri azaltır mı?
Özellikle bayanların en çok canını sıkan konulardan bir tanesi vücutlarında istenmeyen tüylenme hususudur. Bu rahatsızlığa karşı nane çayı tüyleri azaltır mı diye birçok soru sorulmaktadır.
Evet nanenin tüyleri azalttığı bilinmektedir. Fakat çay olarak değil de taze nanenin kendisi yenilerek tedavi edici özelliği artırılmalıdır. Günde 2 kez birer tutam taze nane ile birlikte testere dişli aslan pençesi çayı içilerek bu tür bir rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Konuyla ilgili Prof. İbrahim Saraçoğlu tüy dökücü kürü aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Bebeklere nane çayı verilir mi?
Bebeklere nane çayı verilebilir. Daha çok mide ağrısı, sindirim sorunu ve gaz sancıları bebekleri çok rahatsız eder. Bu gibi durumlarda hazırlanan nane çayı çoğu zaman bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur. Bebekler için nane çayı nasıl hazırlanır?
1 su bardağı suyun içerisine taze kurutulmuş nane yapraklarından 4-5 adet atıp, yaklaşık 5 dakika kaynatın. Daha sonra 5 dakika dinlendirip süzün. Soğuduktan sonra gün içerisinde 2-3 kez 1’er çay kaşığı bebeğe verilir.
Tüm bitki çaylarında olduğu gibi kullanmadan önce mutlaka bebeğinizin hekimine danışın. Hekim onayı ve kullanım biçimi en doğru olanıdır. Özellikle yeni doğan bebeklere nane çayı vermeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Nane Çayı Mideye İyi Gelir Mi?
Bilimsel olarak net bir şekilde mideye iyi geldiği kanıtlanmasa da midenin hemen yukarısında yer alan yemek borusundaki kasları rahatlatıp, gevşettiği ve midedeki gazların çıkmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Nane çayı hamilelikte zararlı mı?
Hamilelikte daha çok mide bulantıları gebe bayanları aşırı derece de rahatsız etmektedir. Bu gibi durumlarda saf nane gerekse çayı kullanılmaktadır. Kimi uzmana göre düşüğe sebebiyet veren nane çayı, kimilerine göre günde 1-2 fincan tüketilebilir.
Bu konuda da net ve bilimsel bir kaynak bulunmamakla birlikte gebelikte bu tür bitkisel çayları kullanmadan önce hekiminize danışmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Nane çayı adet söktürücü bir bitki çayı mıdır?
Nane, karabaş otu, kimyon, adaçayı, papatya, maydanoz, kuru kiraz sapı, civanperçemi gibi bitkiler birlikte veya tek olarak kullanıldığında adetin düzenlenmesine, kanamanın daha kolay ve ağrısız gerçekleşmesine yardımcıdır.
Bu tür bitki çayları aşırıya kaçmamak kaydı ile günde 2 fincan tüketilebilir. Fazla tüketimi çeşitli sorunlara sebebiyet verebilir. Ölçülü ve düzenli kullanımda nane çayı adet söktürücü özelliklere sahiptir.