Siz de un hakkında ayrıntılı bilgiye mi sahip olmak istiyorsunuz? Gelin bu yazımızda sizlerle unun raf ömrünün ne kadar süre olduğu, unun hangi şartlar altında bozulduğu, hangi şartlar altında saklanması gerekildiği, unun bozulup bozulmadığını nasıl anlayabileceğinizi, son kullanma tarihi geçmiş unun kullanıp kullanılamayacağı hakkında detaylı bilgiler paylaşalım.
Dilerseniz hiç vakit kaybetmeden hemen konumuza giriş yapalım.
Konu Başlıkları
Unun Raf Ömrü Ne Kadardır?
Mutfaklarda en çok kullanılan malzemelerden biri undur. Tahılların öğütülmesiyle elde edilen un, pek çok yemekte, hamur işinde, tatlı yapımında kullanılmaktadır.
Pek çok kişi ”Un kaç yıl dayanır?” diye merak etmektedir.
Her üründe olduğu gibi unun da bir raf ömrü bulunmaktadır. Satın alınan paketlerin üzerinde son kullanma tarihi yazmaktadır. Ancak doğru muhafaza edildiği takdirde son kullanma tarihinden bile daha uzun kullanılabilir. Beyaz un, tam buğday un gibi birçok un türü mevcuttur. Unun raf ömrü çoğunlukla unun çeşidine göre farklı olabilmektedir.
Oda sıcaklığında saklanan bir unun raf ömrü ortalama 1 senedir.
Un Bozulur Mu?
Un da tıpkı başka ürünler gibi bozulabilmektedir.
Satın alınan unun büyük veya küçük olması son derece önemlidir. Eğer çok sık un kullanılıyorsa büyük paketler tercih edilebilir. Ancak daha az sıklıkta un kullanılıyorsa bozulmaması açısından küçük paketlerin tercih edilmesi gerekir.
Özellikle yaz mevsiminde sıcak ortamlarda un hızlıca bozulmaktadır.
”Unun tarihi geçer mi?” diye merak edenlerin sayısı epey fazladır. Unun tarihi geçse dahi uygun koşullarda saklandığı sürece bir sıkıntı olmamaktadır. Ancak sıcak ve nemli alanlarda saklanan unun çok kısa sürede kullanılması gerekir.
Unun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Un, özellikle hamur işlerinin vazgeçilmez bir malzemesidir. Hamur işi yapılan evlerden un eksik olmamaktadır. Nemli ve sıcak ortamlarda unun kullanım süresi kısalmaktadır. Nemli ve sıcak alanlar unun böceklenmesine de sebep olmaktadır. Unun bozuk un olup olmadığı birkaç basit yöntem ile anlaşılabilmektedir.
Unun bozulup bozulmadığını anlamak için yapılabilecek yöntemler şu şekildedir:
• Unu koklamak unun bozulup bozulmadığı anlamanın en etkili yoludur. Kötü bir koku varsa yüksek ihtimalle o un bozuktur.
• Unun renginde değişim olması da unun bozulduğuna işarettir.
• Unu su ile buluştuğunda ortaya küme küme un parçaları çıkıyorsa o unun bozulduğundan şüphelenebilirsiniz.
• Un bozulduğunda kelebeklenme oluşmaktadır. Unun içerisinde böcek veya kelebek gördüğünüzde o paketin direkt çöpe atılması önerilmektedir.
Unun Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Unu doğru bir şekilde saklamak kullanım süresini artırmaktadır. Böceklenmeden muhafaza etmek için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Un uzun süre nasıl saklanır diye merak edenler, bu sorunun yanıtını yazımızın devamında bulabilir.
Unun bozulmaması ve doğru bir şekilde saklanması için yapılması gerekenler şöyledir:
• Unun saklama koşullarından biri cam kavanozdur. Unu cam kavanoz içine koyarak kelebeklenmenin ve böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
• Cam kavanoz yerine plastik bir kap içerisinde unu saklayacaksınız, ağrı açık bir şekilde dolabın içine koyabilirsiniz.
• Unu paketiyle saklamak istiyorsanız, paketin içine birkaç yaprak defne yaprağı veya kuru karanfil konulması tavsiye edilmektedir. Defne yaprağı ya da kuru karanfil unun böceklenmesini engellemektedir.
• Unu un saklama kovası içinde nemsiz ve rutubetsiz bir alanda saklayabilmeniz mümkündür.
• Sakladığınız kaptan veya kavanozdan un alırken tahta kaşık kullanılması önerilmektedir. Islak ve demir kaşık kullanımı önerilmemektedir.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Un Kullanılır Mı?
Un ile ilgili insanların en çok merak ettiği konulardan biri ”Unun tarihi geçerse ne olur?” konusudur.
Son kullanma tarihi geçen unlar uygun koşullarda saklandığı sürece kullanılabilmektedir. Un tavsiye edilen son kullanma tarihinden sonra en az 6 daha iyi durumda kalmaktadır. Ancak unun renginde değişme, kötü koku, böceklenme gibi durumlar söz konusu ise o un bozuk demektir. Unda bozulmaya dair herhangi bir belirti yoksa ve uygun şartlar altında muhafaza ediliyorsa uzun süre kullanabilirsiniz.