Sizin buraya ”üreyi ne yükseltir” sorusunun yanıtını almaya geldiğinizi biliyoruz. Biz de bu yazıda size A’dan Z’ye kadar aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını en doğru ve kafada soru işareti kalmayacak bir biçimde vereceğiz.
Dilerseniz hemen başlayalım
Konu Başlıkları
Üre Nedir?
Öncelikli olarak ”üre nedir?” sorusunun cevabını verelim:
En anlaşılır bir deyiş ile temel gereksinimlerde olan proteinin vücutta gezinimi sonrasında ortaya çıkan bir organik atık bileşiktir.
Üre Düşüklüğü Nedir?
Şimdi de ”üre düşüklüğü nedir?” sorusunun yanıtını vermek gerekir ise isminden de net bir biçimde anlaşılacağı üzere ürenin vücutta olması gerekenden çok daha az olmasıdır.
Yani vücut istenilen düzeyde protein alamamıştır ki bu da kanda üre düşükliğine neden olur. En temel nedeni de tahmin edilmesi zor olmayacağı gibi protein açısından istenilen seviyede beslenilmemesidir.
Kimi zaman da üre düşüklüğü karaciğer hastalığından ötürü ya da su tüketimine de bağlı olabilir. Pankreasın alınması da üre düşüklüğü yapabilir.
Ayrıca aşırı radyasyona maruz kalınmış olması, kullanılan kimi ilaçlar da bu sorunu tetikleyen diğer unsurlardır.
Üre Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Kişilerde kadın erkek genç, yaşlı demeden üre düşüklüğünün temel belirtileri arasında en sıklıkla görülen şunlardır:
- Üre düşüklüğü sorunu yaşayan kişi sık sık idrara çıkar ve idrarını tutmakta zorlanır. Yaptığı idrar bolca köpüklü ve normal görüntüsünden son derece farklıdır.
- Bunun yanı sıra diğer belirtiler arasında kısa bağırsak sendromu ve ishal gibi bulgular da görülür.
Üre Düşüklüğü Tedavisi
Üre düşüklüğü sık sık karşılaşılan bir durum değildir.Böylesi bir durumda ürolog yapılan tetkikler sonucu böyle bir sonuca vardı ise çok yönlü bir tedaviye başlar. B
urada hem bir diyetisyen kontrolünde bu kişiye özel beslenme programı çıkarılır hem de hastanın durumuna göre ilaç tedavisi uygulanır. Önemli olan bu sorunun nedeninin bulunmasıdır. Sonrasında uygulanacak olan tedavi buna göre belirlenip uygulanır.
Ender yaşanan bir sorun olduğu için üre düşüklüğü alanında uzmanlaşan bir hekimden destek alınması gerektiği göz ardı edilmemeli ve doktor tercihi doğru bir biçimde yapılmalıdır.
Üreyi Yükselten Yiyecekler
Son olarak üreyi yükselten gıdalar hakkında bilgi vermek gerekir ise öncelikli olarak şu bilgiler verilebilir:
- Üre ve kreatinin yükselten yiyecekler en başında çiğ olarak semizotu tüketilmesi,
- günde 2 kere biberiye çayı içilmesi,
- ısırgan otunu yemek ya da çayını içmek,
- günde bir ya da iki çay kaşığı çörekotu,
- mısır püskülü suyu,
- kırkkilit otu,
- propolis temel önerilen besin maddeleridir.
Bu noktada şimdi de ”üresi yüksek olan ne yememeli?” sorusuna verilebilecek en temel yanıt çok etten ve tuzdan uzak kalınmasıdır. Bunun yanı sıra potasyum içeren yiyeceklerden, katı yağlardan uzak kalmalıdır.
Üre yüksekliğinde beslenme son derece önemlidir. Zeytinyağı günlük yaşamın vazgeçilmezi olmalı ve bol bol su içilmelidir.