Yumurta Yerine Ne Yenir? (Alternatif)

Siz de yumurta yerine bir ürün arıyorsunuz ama bulamıyor musunuz? Gelin biz de sizler için yumurta yerine kulllanabileceğiniz besinleri sıralayalım.

Yumurta, kalp hastalıkları ve göz rahatsızlıkları, kas ve kemik sorunları gibi birçok sağlık sorununun giderilmesinde etkilidir. Yumurta genellikle kahvaltıda tercih edilen bir yiyecektir, ancak birçok tatlı ve yemek yapımında da kullanılabilir. Bazı insanlar yumurtada bulunan maddelere karşı alerjik olabilirler. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda yumurta alerjisi daha sık görülür.

Süt ve yumurta alerjisi olan bebeklerde, yumurta yerine başka bir besin tercih edilebilir.

Yumurta Yerine Ne Yenir?

Yumurta, sık tüketilen bir besindir. Özellikle spor yapanlar, diyetlerinde yumurta tüketmeyi tercih ederler. Birçok kadın doğum uzmanı, gebelikte olan anne adaylarına yumurta tüketmelerini tavsiye eder. Ancak bazı anne adayları, yumurtaya karşı alerjik olabilirler veya tadını beğenmedikleri için tüketmek istemezler.

Gebelikte, yumurta yerine tüketilebilecek birçok besin mevcuttur, örneğin yoğurt, kefir vb. Yumurta, A, D, E ve B vitaminleri açısından zengin bir besindir ve diyette sıklıkla yer alır. Ancak, yumurtayı tüketmek istemeyen veya yiyemeyen bazı kişiler, alternatif besinler aramaktadırlar.

Yumurta yerine kullanılabilecek birçok besin alternatifi vardır. Bunlar şunlardır:

Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi, güçlü bir enerji kaynağı olmakla birlikte, protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Diyetisyenler, tatlı krizi yaşayanların kilo vermeye çalışırken 1-2 kaşık fıstık ezmesi tüketmelerini önermektedir. Fıstık ezmesi, yumurtanın yerine geçebilecek lezzetli bir besindir.

Badem Ezmesi

Yumurtanın yerine kullanılabilecek bir diğer besin badem ezmesidir. Badem ezmesi, yüksek protein içeriğine sahiptir. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, E vitamini ve demir açısından da oldukça zengindir.

Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi, yumurtanın yerine kullanılabilecek besinler arasındadır. Yüksek oranda magnezyum içeren soya fasulyesi, insan vücudunda bulunan hücrelerin sağlıklı gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca düşük kalorili ve bol miktarda lif içermesi nedeniyle diyet listelerinde de sıkça yer alır.

Edamame

Olgunlaşmamış yeşil soya fasulyesi, edamame olarak adlandırılır. Bu fasulye türü, protein bakımından zengin olması nedeniyle özellikle sporcular tarafından tercih edilir. Kas gelişimine yardımcı olmasının yanı sıra metabolizmanın düzenli çalışmasına da katkı sağlar.

Mercimek

Mercimek, et yemeyenlerin veya tercih etmeyenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Yumurtadan daha fazla protein içermesiyle birlikte lif açısından da oldukça zengindir. Diyet listelerinde sıkça yer verilen besinlerden biridir.

Kinoa

Kinoa, tüketilebilecek besinler arasında yumurta alternatifi olarak da yer almaktadır. Özellikle salatalar ve kahvaltılık gevrekler gibi yiyeceklerle birlikte tüketilebilir. Kinoa tohumu içinde L-arginin ve çeşitli amino asitler bulundurur. Ayrıca, protein bakımından zengin olduğu için kas yapımına da etkisi vardır.

Nohut

Nohut, besin grupları arasında et, yumurta ve kurubaklagil grubuna ait bir besindir. Bu nedenle yumurta yerine tüketilebilecek besinler arasında da yer almaktadır. Ayrıca, diyet listelerinde de sıklıkla tercih edilen bir besindir. Tokluk hissi verme özelliğine sahip olan nohut, aynı zamanda protein bakımından da zengin bir besindir.

Somon

Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri açısından zengin besinlerden biri somondur. Diyet listelerinde sık sık yer verilen somon, içeriğinde vitamin ve yüksek oranda protein barındırmaktadır. Ayrıca, yumurta tüketmek istemeyen çocuklar için somonun önerildiğini uzmanlar belirtmektedir. Ancak, balığın tazeliği çok önemlidir ve uzmanlar dondurulmuş balıkların çocuklar tarafından tüketilmesini tavsiye etmemektedir.

Kefir

Kefir, probiyotik bakımından zengin bir içecektir ve zayıflamada etkili olduğundan diyet listelerinde yerini almaktadır. Yüksek miktarda kalsiyum içermesi nedeniyle kemik ve diş sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca doktorlar, gebelik dönemindeki anne adaylarına da kefir tüketmelerini önermektedir.

Karides

Karides, birçok kişinin tercih ettiği deniz ürünlerinden biridir ve kalori ile yağ bakımından düşük olduğu için diyet listelerinde sıklıkla yer almaktadır. Aynı zamanda protein bakımından da zengin olduğu için yumurta yerine tüketilebilecek besinler arasındadır.

Ton Balığı

Ton balığı, yumurta yemeyi tercih etmeyenler için önerilen besinlerden biridir. Yüksek protein değeri yanı sıra omega 3 yağ asitleri bakımından da zengindir. Diyet listelerinde sıklıkla yer alan bu ürün, kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltmaktadır.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği, yumurta yemeyi sevmeyen veya yumurtaya alerjisi olanlar için kolayca tüketilebilen besinler arasındadır. Yüksek protein içeriği ile de zengin bir besin olan kabak çekirdeği, çiğ veya kavrulmuş olarak isteğe bağlı olarak tüketilebilir.

Süzme Peynir

Süzme peynir, özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinleri arasındadır. Yumurtanın içerdiği proteinin iki katı süzme peynirde bulunur. Ayrıca kemik gelişiminde önemli bir rol oynaması için yüksek miktarda kalsiyum içerir.

Yoğurt

Tabakta yayılan karışık renkteki yiyeceklerle hazırlanmış bir öğün fotoğrafı, sağlıklı beslenmenin anahtarlarından biri olan çeşitliliği yansıtmaktadır. Özellikle meyve ve sebzelerin renkleri, sağlıklı beslenme için gerekli olan çeşitli vitamin ve mineralleri de yansıtmaktadır. Bu nedenle günlük beslenme düzeninde farklı renklerdeki sebzeler ve meyveler yer almalıdır.

Yukarıda belirttiğimiz besin gruplarına dilerseniz diyetisyenlerin verdiği değişim listeleri ile de ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın