Diyet, pek çok insanın kilo verme konusunda başvurduğu yöntemlerden bir tanesidir. Zayıflama amacı ile hazırlanmış besinleri tüketme etkinliğine “diyet” denilmektedir.
Fazla kilolara sahip olan insanların bir kısmı diyet yapmakta ve kilo vermeye çalışmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde fazla kilolardan kurtulmak mümkün olmaktadır.
Bu hususları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Diyet, doktor ya da diyetisyen tavsiyesi ile yapılmak durumundadır. Böylesi daha sağlıklı olduğu için fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin bir doktora ya da diyetisyene başvurması önemlidir.
- Diyet, aslında kişiye özel olmalıdır. Tek tip diyetler pek de etkili sonuçlar vermemektedir. Çünkü, her bir insanın bünyesi oldukça farklıdır. Kişinin bünyesine uygun bir şekilde hazırlanmış diyet listesi, çok daha etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
- Diyet için iradeli bir şekilde hareket etmek oldukça önemlidir. Diyet listesinde yer alan gıdaların tüketilmesi, düzenlilik açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bir gün yapılıp öbür gün uyulmayan diyetler, kesinlikle olumsuz sonuç alınmasına sebep olacaktır.
Bu ve buna benzer hususlar dikkate alınarak diyet yapılması oldukça önemlidir ve kişinin daha etkili sonuçlar almasını sağlamaktadır.
Kilo vermek isteyen pek çok insan metabolik balans diyeti nedir sorusunu sormaktadır. Bu sorunun cevabını vermeden önce metabolizma ne demek, onu açıklayalım.
Konu Başlıkları
Metabolizma Ne Demek?
Canlılarda yaşamın sürdürülebilmesi sırasında gerçekleşen bütün kimyasal süreçler metabolizma olarak adlandırılmaktadır.
Her bir organizma hareket, ısı, gelişme, büyüme ve üreme gibi yaşamsal faaliyetleri devam ettirebilmek adına dış çevreden enerji ve bazı maddeler almak durumundadır. Bu maddeler ve enerji, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için gereken organik moleküllerin sentezlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Dış çevreden alınan inorganik ya da organik moleküller önce parçalanır daha sonra yıkıma uğrar yahut yıkıma gerek kalmayarak gerekli moleküllerin sentezlenmesi için kullanılmaktadır.
Organizmada herhangi bir reaksiyonun başlangıç maddesinden bir ürüne dönüşmesi sırasında oluşan kimyasal değişikliklere metabolizma denilir.
Metabolik Balans Diyeti Örnek Menüsü
Metabolik balans diyeti, metabolizmayı dengelemekte ve kişileri istenmeyen kilolardan kurtarırken kişinin insülin direnci, metabolik sendrom, obezite ve troit hastalıklarının tedavi edilmesine de katkı sağlamaktadır.
Bu diyet, programın eğitimini almış olan doktorlar tarafından uygulanmaktadır.
Metabolizmanın yeniden ayarlanması olan metabolik balans diyeti, kişinin sağlığına oldukça katkıda bulunmaktadır. Her bir kişinin metabolizmasının yeniden dengeye kavuşmasına ihtiyacı vardır. Bu diyet, kişilerin kendi metabolizmalarına uygun olan besinleri almasını sağlamaktadır. Bu sebeple bu diyet, oldukça önemlidir.
Metabolik balans diyeti örnek menü, sizlerin konuyu çok daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Örnek menü ise şu şekildedir:
- Diyetin 1. günü bir kilo elma üç öğüne eşit şekilde bölünmekte ve her öğünde bu eşit parçalar yenilmektedir. 1,5 kilo patates de aynı şekilde üç öğüne eşit şekilde bölünüp er öğünde yenilir.
- İlk 14 gün, her bir kişiye özel olarak hazırlanmış menüler tüketilmektedir. Diyetin ana kurallarından bir tanesi olan ilk lokma her zaman protein olmalıdır, kuralına da uyulmalıdır. Yani bu kural göz ardı edilmemelidir. Hazırlanacak olan her besin, verilen gramajlara uygun şekilde ayarlanmalıdır. Diyet boyunca çavdar ekmek yenilmelidir. Kişiler gün içerisinde 3 adet meyve yiyebilmektedir.
- Bu diyette öğle yemeklerinde salata, balık ve kayısı gibi kuruyemişler bulunmaktadır. Diyeti uygulamakta olan kişilerin kilolarına ve vücut özelliklerine göre de su içme oranları değişiklik göstermektedir.
- Günde bir adet elma yenilmesi de tavsiye edilmektedir.
Metabolik Balans Diyeti, Diyet Listesi
Metabolik balans diyetinde nasıl gıdaların bulunduğu, birçok insanın merak ettiği bir konu olmaktadır. Bu konuda merak edilenleri açıklayabilmek amacıyla ilk önce metabolik balans diyeti listesi konusunda çeşitli bilgiler vermek zaruridir. Bu diyet, 4 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Birinci Aşama / Hazırlık: Kişinin vücudu, detoks listesi ile toksitlerden arındırılmaktadır. Bu aşamada diyetisyenler çeşitli tetkikler yapmakta ve kişiye özel diyet listesi hazırlamaktadır. Böylelikle vücudu koruyacak olan ve metabolizmayı dengeleyen kilo verme programı başlamış olmaktadır.
- İkinci Aşama / Sıkı Dönem: Kişi, 14 gün boyunca yağ içeren yiyecekleri kesinlikle tüketemez. Bu dönemin, diyete sıkı sıkıya uyularak tamamlanması gerekmektedir.
- Üçüncü Aşama / Rahat Dönem: Sıkı dönemde tüketilmesi yasak olan yiyecekler, bu dönemde tüketilebilmektedir. Bu dönemde yağlar ve diğer yasaklı ürünler tüketilebilmektedir. Bu süreçte kişi, beslenme alışkanlıklarını düzenlemektedir.
- Dördüncü Aşama / Koruma Dönemi: Metabolik balans diyetiyle beraber metabolizma dengelenmiş olmaktadır. Bu sayede ideal kilo da kişinin ömrü boyunca sağlanmış olacaktır.
Metabolik Balans Diyeti Yapanların Yorumları
Metabolizmanın dengelenmesini sağlayan ve kişinin ideal kiloya ulaşmasına yardımcı olan bu diyet, son zamanlarda pek çok kişi tarafından uygulanmaktadır. Metabolik balans diyeti yapanlar, bu diyetin doktor kontrolünde yapıldığında kilo verme konusunda oldukça faydalı olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda bu diyet ile sağlıklı bir şekilde kilo verdiklerini ifade eden bu kişiler, doktor kontrolünde bu diyetin uygulanabileceğini ve kilo vermek isteyen insanların bu diyete doktor kontrolünde başlaması gerektiğini ifade etmektedir.
Metabolik Balans Diyeti Nasıl Yapılır?
Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu diyet ile ilgili pek çok insan, bazı sorular sormaktadır. Bu sorulardan bir tanesi de metabolik balans diyeti nasıl yapılır? olmaktadır. Şimdi bu diyetin nasıl yapıldığına dair çeşitli bilgiler verebiliriz.
Bu diyet, kişinin beslenme alışkanlarını dengeli ve düzenli bir şekilde kontrol etmekte olan bir metabolizma programı olmaktadır. Doktor kontrolünde hazırlanan bu diyet programına ilk önce kişinin sağlık durumu ve kan tahlilleri yapılarak başlanır. Ardından kişiye özel diyet programı hazırlanır. Bu diyet sayesinde kişiler geri dönüşümsüz olarak kilo verme şansı yakalamaktadır. Bu diyet programının 4 aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalarla ilgili daha yukarıda bilgi vermiştik. Bu aşamalar esnasında, belirlenmiş olan diyet programı uygulanmaktadır.
Bu diyette ara öğünler bulunmamaktadır. Yani 3 öğün yer almaktadır. Öğün araları 5 saat olmak durumundadır. Öğün süresinin de 1 saat olması gerekmektedir. Öğünlerde alınan ilk lokma, her zaman protein olmalıdır. Her öğünde kesinlikle protein, tahıl, sebze ve meyve tüketilmelidir. Akşam yemeği en geç 21.00’da bitmesi gerekmektedir. Günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için en az 8 saat uyumak oldukça önemlidir. Aynı zamanda herhangi bir öğünün sonunda elma tüketilmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra öğünlerde çavdar ekmeği tercih edilmelidir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu diyetin mutlaka doktor ya da diyetisyen tavsiyesi ile yapılması gerekmektedir. Bu konu oldukça önemlidir. Ayrıca bu diyet programı kişiye özel uygulandığı için doktor ya da diyetisyenin tavsiyeleri özellikle önemlidir. Bu şekilde hareket edip diyet programınıza sıkı bir şekilde uyarsanız eğer, istenmeyen kilolarınızdan geri dönüşümsüz bir şekilde kurtulmanız mümkündür.