Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Yorgunluk halsizlik gibi şikâyetleriniz varsa candida mantarı nedeniyle muzdarip olabilirsiniz. Aslında sindirime yardımcı olması ile yararlı bir bakteri olan candida, fazla çoğaldığı zaman vücudunuzda bazı şikâyetlere neden olabilir. Ağız, cilt, ayak, sindirim sistemi gibi yerlerde bu mantar bulunur. 150’den fazla türü olan bu mantar bağışıklık düştüğü zaman fazlaca çoğalmaya başlıyor. Bu durumda da enfeksiyonlara neden olabiliyor. Ancak yapacağınız candida diyeti ile sağlığınıza kavuşmanız mümkündür.

Belirtileri Nelerdir?

Candida mantarı çoğaldığı zaman bazı belirtiler gösterecektir. Belirtiler varsa candida diyeti yapmaya başlayabilirsiniz. Kronik yorgunluk, bulantı, şişkinlik, kabızlık, egzama, idrar yolu enfeksiyonu, ruh halinde ani değişimler, eklem ağrıları gibi belirtiler varsa sizde de candida çoğalmış olabilir.

Yararlı bir mantar olan bu mantarın zararlı hale gelmesi sağlık sorunlarından kaynaklanıyor. Kan şekerinin yüksek olması, alkolün fazla tüketimi, yüksek stres, fazla antibiyotik kullanımı, doğum kontrol hapları, bağışıklığın zayıflaması gibi nedenlerle mantar çoğalıyor.

Evde Candida Testi

Belirtilerden ötürü şüphelendiyseniz evde candida testi yaparak mantarın çoğalıp çoğalmadığını anlayabilirsiniz. Sabah aç karnına hiçbir şey yemeden önce testi yapmalısınız. Cam ya da plastik bir şefaf su bardağının yarısına kadar su koyun ve içine tükürerek 5-10 dakika bekleyin. Tükürük suyun içinde eşit şekilde dağılmazsa candida vardır. Bardağın dibine çökerse, asılı kalırsa ya da üstüne çıkarsa gibi durumlarda candida vardır.

Bu test pozitif çıkıyorsa doktora başvurarak gaita testi vermelisiniz. Evdeki test kesin sonuç vermeyeceği için doktora gitmek şarttır.

Candida Diyeti Nedir?

Candida mantarı diyeti ile mantarın neden olduğu belirtilerin azaltılması amaçlanır. Diyet boyunca şeker, glüten, alkol, bazı süt ürünleri ve katkı maddeleri tüketilmeyecektir. Diyet boyunca düşük şeker içeren meyveler, glutensiz yiyecekler ve nişasta içermeyen sebzeler tüketilir.

Candida diyeti ne yemeli sorusunun tek ve kesin bir cevabı yoktur. Bu kriterlere uyan besinlerden özgürce tüketebilirsiniz. Örneğin süt yerine laktozsuz süt önerilmektedir. Çünkü bu diyette şeker hiçbir şekilde önerilmiyor. Antioksidan oranının yüksekliği sayesinde sarımsak ise tüketimi tavsiye edilen besinler arasında yer alır.

candida diyet

Diyet Süresi

Candida diyeti ne kadar sürer diyenler için kesin bir süre verilemez. Belirtiler azalana hatta kaybolana kadar devam edilebilir. Çünkü bu diyet tam bir diyetten ziyade bir beslenme tarzıdır. Sıkı kurallara bağlı olmadığı için sizi zorlamayacaktır.

Candida Diyetti Neler Yenir? Neler Yasak?

Merak edenler için candida diyeti nasıl yapılır sorusunu biraz daha detaylandıralım. Bu diyet günde 1.200 kalori almanızı önerir ve haftada 1 kilo kaybını sağlar.

1200 Kalorilik Diyet Listesi, 1 Haftalık Özel Menü

Candida Diyeti Neler Yasak?

Amacınıza ulaşmak için şunları yemeniz yasaktır:

  • Muz, hurma, incir, kavun gibi şeker oranı yüksek meyveler yasaktır. Bunun yerine az şekerli ve posalı olanlar tüketilmelidir.
  • Buğday, çavdar, arpa gibi gluten içeren yiyecekler yasaktır.
  • Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler ile çiftlik balıkları yasaktır.
  • Rafine yağlar yasaktır. Hangi yağın rafine olduğunu anlamak zor olabilir. Bu yüzden diyet boyunca zeytinyağı gibi yağlar kullanabilirsiniz.
  • Soslar ve hazır baharatlar yasaktır.
  • Laktozlu süt ürünleri, peynir, krema yasaktır.
  • Şeker ve tüm yapay tatlandırıcılar yasaktır.
  • Yağlı olan kuru yemişler de yasaktır.
  • Kafein ve alkol diyet boyunca tüketilmemelidir.

Candida diyetinde yenmemesi gerekenler yanı sıra yenmesi tavsiye edilen besinler de mevcuttur. Diyet boyunca şu besinlerin tüketimi tavsiye edilir:

Candida Diyeti Neler Yenmeli?

  • Çilek, elma gibi az şekerli olan meyveler
  • Lahana, brokoli, patlıcan, salatalık, ıspanak gibi sebzeler nişastasızdır ve tüketilebilir.
  • Yumurta, balık, tavuk gibi yüksek kaliteli proteinler
  • Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, susam yağı gibi sağlıklı yağlar
  • Tereyağı, organik kefir, sade yoğurt gibi süt ürünleri
  • Kafein içermeyen bitki çayları, limonlu su, badem sütü gibi içecekler
  • Baharatların tüketimi desteklenmektedir.

candida diyeti

Canan Karatay candida diyeti hakkında olumlu ya da olumsuz herhangi bir tavsiyede bulunmamıştır. Bu diyetin Akdeniz diyeti ile benzer olduğunu söyleyebiliriz. Karatay ise Akdeniz diyetini mümkünse hayat boyu yapmayı, beslenme tarzı haline getirmeyi önermektedir.  Hatta karbonhidrata karşı savaş açmıştır. Bu sayede candida diyeti de desteklenen sağlıklı diyetler arasında yer alır. Diyette karbonhidrata yer verilmemektedir. Sebzelerin bile nişastalı olanı yasaktır.

Candida albicans diyeti sağlıklı yaşam için doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bağırsak florasını düzenler ve yararlı bakterilerin görevini daha iyi yapmasını sağlar. Diyete devam ettiğiniz takdirde belirtilerin azaldığını fark edecek ve daha sağlıklı hissedeceksiniz.

Yorum yapın