1000 Kalorilik Diyet Listesi, 7 Günlük Çok Özel Beslenme Programı

1000 kalorilik diyet, şok diyetler ile sağlıklı bir beslenme planını çizen ince bir sınır olarak da kabul edilmektedir. Günde 1000 kalori almak birçok yetişkin için yeterli olmakla birlikte, kişinin kilo fazlalığına göre zararlı sonuçları da ortaya çıkarabilir. 1000 kalorilik diyet listesi her ne kadar sağlıklı besinlerden oluşsa da konu içerisinde yer verdiğimiz tüm uyarılara dikkat etmenizde fayda var. 1000 kalorili diyet listesi programı kapsamlı ve uzun bir içerik olacağından kısaca hangi sorulara cevap bulabileceğinizi özetlemek isterim. Günde 1000 kalori almak kaç kilo verdirir, zayıflatırmı ya da kaç kilo aldırır?  Günde 1000 kalori almak için neler yenmeli? 1000 kalorilik diyet sağlıklı mı? Kimler uygulamalı, kimler uzak durmalı? 1000 kalorilik diyet yapanlar ve uygulayanların yorumları neler? Ayrıca diyet listesi blog ziyaretçilerine özel olarak hazırlanmış 7 günlük bin kalorilik obezite diyeti programına da yer vereceğiz.

1 haftalık 1000 kalorilik diyet

1000 Kalorilik Diyet Kaç Kilo Verdirir?

Her diyette olduğu gibi 1000 kalorilik diyet listesi ile kaç kilo verilir sorusu diyetin uygulanabilirliğinden daha önemli hale geliyor.
Günlük 1000 kalori ile kaç kilo verilir? Hemen hemen tüm yazılarımda bahsettiğim gibi her kişinin metabolizması farklı hızda çalışır, yaşı, cinsiyeti, genetiği, kemik yapısı, tıbbi öyküsü, kullandığı ilaçlar ve hastalıkları kişinin kilo verme oranına doğrudan etki eder. Bu durumu kısa bir örnekle açıklamak gerekirse 35 yaşındaki 2 bayan aynı diyeti uygulasın. 1. Bayanın hiçbir sağlık problemi yok ama 2. Bayanın tiroid bezlerinden kaynaklı bir rahatsızlığı olsun ve bu durumun farkında olmasın. Sonuç olarak 1. Bayan günde 1000 kalori alarak haftada 1 kilo verirken, aynı diyeti uygulayan 2.bayan haftada 300 gram verebilir. Bu da 1.bayanın ayda 4 kilo vereceği anlamına gelir. 2. Bayanın ise ayda 1 kilo 200 gram verebileceğini gösterir.

günlük 1000 kalori ile kaç kilo verilir

Peki, herhangi bir sağlık problemi olmadığını düşünürsek günde 1000 kalori ile kaç kilo verilir? Bu durumda kişinin mevcut kilosuna göre, günlük kalori ihtiyacı hesaplanır. Günlük kalori hesaplama aracını sitemizde bulabilirsiniz. İlk olarak şu sorunun cevabını vermek örnekleri daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. 1 kilo almak için kaç kalori almalıyım? Ya da 1 kilo vermek için kaç kalori yakmak gerekir?  7000 kalori 1 kg’ a eşittir. Yani vücudumuza dışarıdan fazladan 7000 kalori almak 1 kg alacağımıza, fazladan 7000 kalori yakmak ise 1 kg vereceğimiz anlamına gelmektedir. Günlük kalori ihtiyacı 2500 kcal olan bir kişinin günlük 1000 kalori alarak kaç kilo verilir? Sorusunu cevaplarsak; Mevcut kilosunu korumak için günde 2500 kcal alan bir kişi haftada kaç kalori alır? Hemen hesaplayalım. 2500X7= 17.500 kcal. Günde bin kalori alındığında ise 1000X7=7000 kcal yapar.

1000 Kalorilik Diyet Listesi

Günde 1000 kalori almak için neler yenmeli? Bin kalorilik obezite diyeti, 7 alternatiflidir. Günde 1000 kalorilik diyet listesi öğünlerinizi ve kalori alımınızı planlamanıza yardımcı olmak için özel olarak hazırlanmıştır. Diğer düşük kalorili yiyecekleri de alabilirsiniz, ancak 1000 kalori sınırını aşmadığınızdan emin olun. Emin değilseniz, doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.

Güne başlarken, sabahın erken saatinde

1 çay kaşığı bal, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı ılık su 40 kalori
1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık su 3 kalori
1 Fincan yeşil çay sıfır kalori
2 su bardağı ılık su 0 kalori

Günlük 1000 Kalorilik Diyet Listesi
1000 Kalorilik Diyet Listesi

Kahvaltı Seçenekleri

2 adet haşlanmış yumurtanın beyazı + 2 adet kayısı veya 1 küçük mandalina 90 kalori
2 çorba kaşığı yulaf ezmesi + 3 adet çilek 90 kalori
2 adet siyah zeytin + 10 gram beyaz peynir + ½ tam buğday ekmeği + 1 Fincan Çay 75 kalori
1 adet orta boy domates + 1 adet orta boy salatalık + toplam 100 gram kadar tere, roka, marul + 1 dilim çavdar ekmeği veya tam buğday ekmeği + 1 fincan yeşil çay 110 kalori
1 bardak yağsız süt + 1 Dilim kepek ekmeği üzerine sürülmüş 2 tatlı kaşığı bal 170 kalori
1 kutu 125 gram light yoğurt içerisine 1 adet doğranmış kivi 110 kalori
2 çorba kaşığı (tepeleme) yulaf ezmesi + 1 adet küçük muz + 1 fincan çay veya kahve 180 kalori
NOT: Kahvaltı seçeneklerinde ve gün içerisinde tüketilen çay ve kahve çeşitleri kesinlikle şekersiz tüketilmelidir.

Ara Öğün Seçenekleri

2 bardak patlamış mısır 62 kalori
1 adet mevsimsel meyve örnek olarak 1 adet kivi 50 kalori veya 1 adet elma 47 kalori
1 adet kuru kayısı 25 kalori
1 adet ceviz içi 33 kalori
1 su bardağı ayran 57 kalori
1 adet kepekli bisküvi 18 kalori
1 kutu light süt 200 gram 69 kalori

Öğle Yemeği Alternatifleri

Lahana çorbasıve 100 gram az yağlı yoğurt 225 kalori
Sebzeli tavuk çorbasıveya 100 gram yoğurt ile kavrulmuş sebzeler. 150-180 kalori
Yoğurtlu ıspanak yemeği170 kalori
1 kase diyet kabak çorbası+ 1 porsiyon yoğurtlu brokoli + 1 dilim tam buğday ekmeği 220 kalori
8 yemek kaşığı pırasa yemeği+ 1 dilim kepek ekmeği + 1 bardak ayran 190 kalori
10 yemek kaşığı mantar sote yemeği+ 1 dilim çavdar ekmeği + 1 kase yağsız yeşil salata 210 kalori
1 kase vicdan çorbası+ 4 adet mercimekli etsiz köfte yemeği + 1 su bardağı ayran 270 kalori
NOT: Günlük 1000 kalorilik diyet listesi uygulanırken öğle ve akşam yemeklerinizin yerlerini değiştirebilirsiniz.

1000 kalori diyet programı
1000 Kalorilik Beslenme Programı

Akşam Yemeği Alternatifleri

100 gram balık fırında veya ızgara + 1 kase az yağlı yeşil salata 260 kalori
1 dilim kepekli ekmek ile 100 gram tavuk göğsü ızgara veya haşlaması 230 kalori
100 gram yağsız kızarmış dana eti + 1 kase yoğurt 270 kalori
4 adet köfte + Domates salatalık söğüş ve yeşillik + 1 dilim tam buğday ekmeği 300 kalori
8 Yemek kaşığı etli taze fasulye + 2 yemek kaşığı bulgur pilavı + 1 kase cacık 330 kalori
1 adet patates haşlaması + 1 kase kaymaksız yoğurt ve yağsız salata 280 kalori
Kıymalı yumurta (50 gram dana kıyma ve 1 yumurta) + 2 dilim tam buğday ekmeği + 1 fincan şekersiz çay 340 kalori

1000 Kalori Diyeti Yapmanın Faydaları

Kısa sürede birkaç kilo vermenizi sağlayıp, kendinize olan güveninizi arttırır.
Örnek diyet listesi, düşük kalorili fakat listedeki yiyecekler yoğun su ve bol lif içeriğine sahip oldukları için, doygunluk hissi verir ve sizi aşırı yemekten korur.
Takip edilmesi basit ve kolaydır, sağlıklı beslenmeye teşvik eder.
Tip 2 diyabeti tersine çevirdiği, göğüs kanserini önlediği, beyin sağlığını koruduğu çeşitli araştırmalarca ortaya konmuştur.

1000 Kalori Diyeti ve Olası Zararları

1000 kalori diyeti, düşük kalorili bir beslenme programı olduğu için, vücuda enerji sağlayan bazı önemli besinlerden yoksundur. Yürüme, koşma, uyku ve hatta sindirim gibi çeşitli aktiviteler için kalorilere ihtiyaç duyulur ve kalorilerde bu kadar ciddi bir azalma sağlıklı bir seçenek değildir.
Beslenme eksikliği nedeniyle, bu tür diyetler dehidratasyon, kas kütlesi kaybı, enerji eksikliği, daha yavaş kalp hızı, saç dökülmesi ve zayıf tırnaklar şeklinde vücutta iç hasara neden olabilir.
Örneğin günlük 2000 kalorilik bir ihtiyacınız varken, Kalorilerdeki ani kısıtlama metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Daha düşük bir metabolizma hızı, gelecekte kalori alımı arttığında daha hızlı kilo alma ile sonuçlanır.
Yorgunluğa, konsantrasyon kaybına ve açlığın verdiği his ile tükenmişlik ve karamsarlığa neden olabilir.
Uykuya dalmayı geciktirebilir. Uykusuzluğa neden olabilir.
ÖNEMLİ UYARI: 1000 kalori diyeti yapanlar veya uygulamak isteyenler bu gibi yan etkilerle karşılaşmamak için bu ve daha düşük kalorili diyetleri 2 ila 4 haftadan daha uzun süre uygulamamalıdır.

1000 Kalorilik Diyet Yapanlar için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu diyet planı, kısa sürede kilo vermek isteyen, günlük faaliyetleri yoğun olmayan (fiziksel aktivitenin az olduğu veya hiç olmadığı) kişiler için ve uzun süre devam ettirilmemesi gereken bir diyet seçeneğidir.
165 kilodan fazla ve aktif bir yaşam süren bireyler günde en az 1200 kalori almalıdır. Ayrıca, uzun süreli kilo kaybı için bin kalorilik diyet sürdürülebilirlik ve sağlık açısından uygun değildir.
Karmaşık bir tıbbi öykünüz varsa veya yeme bozukluğunuz varsa, diyete başlamadan önce doktorunuza danışın.

Bin Kalori Diyeti Uygulayanlar

Her birey için hangi diyet planının uygun olduğunu belirleyen birçok faktör vardır. Kişiye özel diyet listeleri belirlenirken yaş, şu anki ağırlık, kemik sağlığı, kas sağlığı, tıbbi öykü, ruh sağlığı, genetik vb. faktörlerin önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır.
Diyette, yağ, şeker ve karbonhidrat alımını azaltmanın yanı sıra daha küçük porsiyonlar ile sık beslenilmesine odaklanmaktadır. Ayrıca günde 1000 kalori diyeti uygulaması alkolü kesinlikle yasaklamaktadır. Yine şekerli ve gazlı içeceklerde kullanılmamalıdır. Diyet soda ve siyah kahve sık olmamak kaydı ile alınabilir.
Düşük kalori alımı nedeniyle sıkı egzersizler önerilmemektedir. 1000 kalorilik diyet listesi hazırlanırken, gıda maddelerinin seçimi çok dikkatli bir şekilde yapılmalı, böylece istenen sonuçları elde etmek için sağlıklı bir diyet planlaması daha kolay oluşturulabilmektedir.
Uygulanan diyet listesi B vitamini, protein ve lif açısından zengin gıdaları içermelidir.
Bu tür düşük kalorili diyet yapanlar, özellikle karbonhidrat ve trans yağ gibi gıda türlerinde önemli ölçüde azaltmaya gitmelidir.
Düşük yağlı süt ürünleri ve yeşil sebzeler alınarak kalsiyum alımı sağlanmalıdır.

1000 Kalorilik Diyet Meyve ve Sebze Tüketimi

taze meyve ve sebzeler asla göz ardı edilmemelidir.
Portakal, kavun, kivi, armut, çilek ve kalorisi düşük diğer meyveler ara öğünlerde veya salatalarda kullanılmalıdır.
Ispanak, kereviz, kabak, lahana, brokoli ve enginar gibi yeşil sebzeler, düşük kalorili olmasının yanı sıra vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Diyet listelerinde mutlaka yer verilmelidir.
Bin kalorilik diyet yapanlar yukarıdaki önerilere uyduğu sürece sağlıklı bir diyet listesinin ilk adımını atmış olmaktadır. Unutulmamalıdır ki bir diyet sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı bu sizin tükettiğiniz veya tüketmediğiniz yiyecek ve içeceklere bağlıdır.

Günde 1000 kalori almak sağlıklı mı
1000 kalorilik diyet sağlıklı mı?

NOT: Bu diyet, 1 aydan uzun süreli uygulanmamalı. Yalnızca 5-10 kilo fazlalığı olan kişiler, vücutta oluşmuş ödem, şişkinlik ve fazla suyun atılması için diyete başlangıç aşamasında uygulayabilir. Kilo vermek sizi aç bırakmamalı. Açlık, kilo vermenin bilimsel olmayan bir yoludur.
UNUTMAYIN: Uzun süre vücudu aç bırakmak metabolizmanızın yavaşlamasına, kas kütlelerinizin erimesine, böbreklerin taş üretmesine sebep olmaktadır. Aynı zaman kilo vermek yerine yavaşlayan metabolizma sebebiyle kilo almaya başlarsınız. Uzman görüşü almak için daima doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.

1000 Kalorilik Diyet Yapanların Yorumları

1000 kalorilik diyet yapanların yorumları genel olarak olumlu görünmektedir. İnternette forum, blog ve ekşi sözlük gibi birçok platformda yorumları sizlerde inceleyebilirsiniz. Ayrıca 1000 kalori diyeti uygulayanlar, uygulama sonunda zayıflayanlar, kilo verenler konu altındaki yorum alanından diyet ile ilgili tecrübelerini paylaşıp, bu diyeti uygulayacak arkadaşlara referans olabilir.

Yazarın Yorumu

Kalorilik diyetler adından da anlaşıldığı gibi her yiyeceğin ve içeceğin kalorisi sayılarak hazırlanmaktadır. Bu konu birçok tartışmaya sebep olsa da, bilimsel gerçeğe aykırı değildir. Burada asıl dikkat edilmesi gereken yediğiniz yiyeceğin kalorisinden ziyade ne yediğinizdir. Cips 80 kalori 2-3 adet ceviz de 80 kalori diyerek beslenme planı oluşturulmaz. İkisinin de sindirimi vücutta farklıdır. Bütün tartışmalarda genel itibariyle buradan çıkmaktadır. Şunu çok iyi biliyoruz ki, doğal ve sağlıklı yiyecekler vücut tarafından rahat sindirilir, kan şekeri ve insülin direnci ayarlanır. Sonuç itibariyle vücudumuz kontrolü elinde tutar. Ama karbonhidrat ve çeşitli zararlı yağlarla hazırlanmış yiyecek ve içecekler vücutta sindirilemez ve depolanır. Bu durum sadece şişmanlığa sebep olmaz vücutta özellikle karaciğer yağlanması, diyabet, insülin direnci gibi birçok soruna neden olur.
Kalori sayarak kilo vermek kesin olarak sonuç verir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus 4000 kalori ihtiyacı olan kişinin bir anda günde bin kalori almaya başlaması gibi bir yanlışa düşmemesidir. Bu gibi durumlarda metabolizma afallar ve vücut ritmini şaşırır. Kişi de baş dönmesi, bayılma, yoksunluk, psikolojik davranış bozukları görülebilir. Bu nedenle bir beslenme programına başlarken maksimum bin kalori civarında kalori sınırlaması yapın. Vücudunuzun yeni beslenme planına ayak uydurmasına izin verin. Sağlıklı beslenin. Özellikle sebze türü gıdalar tüketin. Merak etmeyin vücut kısa sürede kan şekerini ayarlayacaktır. Dolaysıyla ani iniş ve çıkışlar olmayacaktır. Vücut bu duruma ayak uydurduktan sonra artık açlık hissi de taşımayacaksınız ve ister istemez daha az yiyeceksiniz. Sağlıklı ve kilo verme garantili 21 günlük şeker diyeti programına da göz atmanızda fayda var.

Evet zayıflatır fakat bu diyeti en fazla 1 ay uygulamalısınız daha fazlası ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir.
Kısa sürede hızla kilo vermek isteyen ve 5-10 kilo fazlası olan kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Hayır, yaklaşık olarak 7000 kalori 1 kilodur.

“1000 Kalorilik Diyet Listesi, 7 Günlük Çok Özel Beslenme Programı” üzerine bir yorum

  1. uzun süreli 1000 kalori diyeti sonunda kilo aldırıyor . metabolizma yavaşlıyor. farklı kansızlık ile problem ortaya çıkıyor.

    Cevapla

Yorum yapın